Tuesday, October 5, 2010

myMetro | Kasih bertaut juaKAMPUNG GAJAH: Kalau sudah jodoh tidak ke mana dan pepatah itu amat sesuai menggambarkan pasangan warga emas, Shamsuddin Ngah Samat, 72, dan Umi Rais, 70, tetap berkahwin selepas terpisah selama 53 tahun.

Selepas tiga kali lafaz, pasangan itu selamat diijabkabul di rumah pengantin perempuan di Kampung Pasir Garam, dekat sini, kelmarin.

Menceritakan kembali detik perkenalan awalnya dengan Umi, Shamsuddin berkata dia pernah bertunang dengan isterinya itu ketika berusia 19 tahun.

“Bagaimanapun, pertunangan kami hanya bertahan empat bulan. Saya kemudian bertemu dengan wanita lain iaitu arwah isteri.

“Mungkin kami tiada jodoh pada masa itu menyebabkan saya berkahwin dengan arwah isteri, tetapi kami tidak dikurniakan anak,” katanya ditemui selepas majlis perkahwinannya.

Menurut Shamsuddin, selepas berkahwin dengan arwah isterinya yang meninggal dunia Mac lalu, dia dan Umi membawa haluan sendiri dengan Umi bertemu jodoh dengan lelaki lain.

“Saya masih pulang ke kampung biarpun sudah tidak tinggal di sini memandangkan ini adalah kampung halaman saya manakala Umi masih menetap di sini.

“Ketika pasangan masing-masing masih hidup, kami tidak mengambil tahu hal masing-masing dan hanya bertegur sapa apabila bertemu secara kebetulan.

“Justeru, saya tidak sangka selepas pasangan masing-masing meninggal dunia dan berpisah selama 53 tahun, akhirnya jodoh tetap menyatukan kami sebagai suami isteri.


“Saya juga gembira kerana keluarga kedua-dua belah pihak merestui perkahwinan kami,” katanya yang tinggal di Sabak Bernam, Selangor.

Umi pula menganggap jodohnya dengan Shamsuddin tiada selepas pertunangan mereka terputus dan reda dengan keadaan itu.

“Namun, saya tidak sangka jodoh kami masih ada walaupun sudah berpisah selama 53 tahun. Bagi saya, ajal maut, jodoh pertemuan Tuhan yang menentukan.

“Saya tidak pernah menyangka akan berkahwin semula selepas kematian suami kira-kira empat tahun lalu tetapi apabila ketika Shamsuddin datang melamar, saya tidak teragak-agak menerimanya,”

katanya yang mempunyai tiga anak hasil perkongsian hidup dengan arwah suaminya.

5 comments:

lan_ax said...

tengok tu.. betapa besarnyer kuasa Tuhan.. 53tahun.. bkn 53bulan.. kalo dh jodoh tu, xkan kemane nyer.. kalo xde jodoh tu maknenyer Tuhan ada la pasangan yg lg sesuai utk korg.. xyah frust2 sgt kalo putus cinta..
http://www.duitlama2u.blogspot.com/

mamawana said...

Jodoh...akhirnya bertemu jua. Selamat bahagia kat Mokcik Pokcik tu.

Cik ira said...

lan: btol 2, klu dah putus tp klu dah jodoh mesti bersatu nyer.. n klu bukan jodoh mknenyer ALLAH swt nak bgi kite y lebih baik..
mamawana: selamat berbahagia tuk mereka berdua

Unknown said...

sweet la.....

Cik ira said...

2 lh kn.. semoga berbahagia smpai akhir hayat.. kn3x?